Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ


Цените на петрола променят курса заради нарастващите запаси в САЩ
Снимка: iStock

943

Цените на петрола се понижиха в сряда сутрин, тъй като нови данни показаха нарастване на запасите от суров петрол и на горива в САЩ, което е признак за слабо търсене, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 30 цента, или 0,36%, до 82,86 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate се понижиха с 25 цента, или 0,32%, до 78,13 долара за барел.

Цените и на двата бенчмарка се понижиха незначително в предходната борсова сесия заради признаците за свитото предлагане и по-слабото търсене на петрол в световен мащаб според прогнозния доклад на Администрацията за енергийна информация (EIA) във вторник.

Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 509 000 барела през седмицата, приключила на 3 май, обявиха пазарни източници, позовавайки се на данни на Американския петролен институт. Според тях запасите от бензин и дестилатни горива също са нараснали.

Снимка: iStock

Официалните данни на американското правителството за запасите ще бъдат публикувани по-късно днес. Анализаторите, анкетирани от Reuters, очакват запасите от суров петрол в САЩ да са намалели с около 1,1 млн. барела миналата седмица.

Очакванията за съкращаване на доставките от Организацията на страните износителки на петрол и асоциираните страни (ОПЕК+) преди срещата на страните членки 1 юни също натежават върху пазарите.

Междувременно надеждите за прекратяване на огъня в Газа продължават да оказват натиск върху цените на петрола през последните сесии, като според някои анализатори рисковата премия за петрола е намаляла успоредно с това.

„Спадът на цените на петрола след атаките на Иран и Израел предполага, че част от рисковата премия в цените вече е отпаднала“, казва икономистът Бил Уедърбърн от Capital Economics в клиентска бележка.

Снимка: iStock

„Цените продължават да се поддържат от съкращенията на производството на ОПЕК+, но подозираме, че членовете постепенно ще отменят тези съкращения от юли, тласкайки цените на петрола надолу“, добави той.

САЩ вярват, че преговорите за прекратяване на огъня в Газа трябва да могат да запълнят пропастта между Израел и Хамас. Директорът на ЦРУ на САЩ Бил Бърнс ще пътува до Израел в сряда за разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и други висши служители, казва запознат източник пред Reuters.

Очакванията на някои анализатори, че краткосрочното търсене остава добре подкрепено, обаче ограничават общия спад на цените.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Надеждите за примирие между Израел и "Хамас" поддържат посоката на цените на петрола

Обрат в цените на петрола в началото на седмицата заради преговорите между Израел и "Хамас"

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Опасенията за търсенето в САЩ и конфликтът в Близкия изток поддържат цените на петрола

Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички